Bitkisel yağ eldesi
1) Bitkilerin Yağlarını Çıkarmak İçin Beler
Yapılabilir?
Doğal yağları ikiye sabit yağlar
ve uçucu yağlar olarak ikiye ayrılmak gerekiyor. Zeytinyağı gibi sabit yağlar
sıkılarak elde edilir. Uçucu yağlar ise geniş etki profiline sahip. Adaçayı,
biberiye yağları hafızayı güçlendiriyor, öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Uçucu yağ
satın alırken mutlaka kalitesine dikkat edilmesi gerekir.
1) Destilasyon çok eski bir
yöntem olmakla beraber en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem,
buhar etkisi ile ham materyalden uçucu yagları olusturan bileşenlerin sürüklenmesi
esasına dayanır. Destilasyon nedir ?
Destilayon aslında damıtma demek. Damıtma nedir? Tarihte ilk defa su buharı ile damıtmayı
(destilasyon) İbn-i Sina MS. 1000 yılında gerçekleştirmiştir. Destilasyon
günümüzde yaygın olarak kullanılan bir metottur. İnce kıyılan aromalı bitki
drogu, içi damıtılmış suyla dolu olan destilasyon balonuna konur ve alttan
ısıtılınca bitkinin birleşimindeki eter yağı (uçucu yağ) çözülerek gaz haline
gelir. Gaz haline gelen eter yağı, etrafında soğuk su akıntısı olan bir borudan
(kondensör) geçirilince tekrar sıvılaşır ve özel bir balonda (cam balon)
toplanan eter yağı elde edilir. Su buharı ile damıtmada aşırı sıcak ve yüksek
basınç eter yağının kalitesini düşürür.
2)Çözücü ekstraksiyonu,
oleoresinler (reçineuçucu yag karısımı) gibi degerli ürünlerin eldesinde
kullanıldıgı gibi, uçucu yaglar için de kullanılmaktadır. Termal parçalanmanın
istenmedigi ısıya duyarlı ürünlerde kullanılan bir yöntemdir. Aslında burada
kullanılan yöntem benzer benzeri çözer mantığı. Bu metot destilasyondan çok
farklıdır. Çok narin olan çiçeklerden uçucu yağ elde etmek için bu metot
kullanılır.
Cam üzerine yayılan tereyağı
üzerine bir sıra çiçek dizilir, onun üstüne tekrar tereyağı yayılır ve üzerine
çiçek dizilir. Buna 5-6 kat oluncaya kadar devam edilir. Bitkinin türüne göre
bu 1-4 hafta bekletildikten sonra destilasyonu yapılır. Bu metotla elde edilen
uçucu yağ, en kaliteli olandır, fakat bu metot çok pahalı olduğundan pek
kullanılmaz.
Başka bir kaynakta bitkisel yağ
şu şekilde çıkartılıyor.
İstediğiniz miktarda kuru ya da
taze bitkiyi küçük küçük kırarak (hatta kırmasanız da olur çünkü beklenen zaman
zarfında yağ bitkiye nüfuz ediyor. Yaptığım havuç yağında havuçların nasıl
yumuşadığını görünce çok şaşırmıştım.) bir kavanoza doldurun. Mesela 60 gr
bitkiyi şeffaf kavanoza doldurun. 60 gr bitki için 120 gr halis zeytinyağını
kavanozdaki bitkinin üzerine dökün. Ne kadar bitkiden yağ yapacaksanız, iki
katı kadar zeytinyağı ilave edin. Aslında bu konuda çok net bir bilgi
bulamadım. 1 kg zeytinyağına 20 çiçek koyup yağ yapanda var. 1/3 oranında yapan
da. Ama ortalama olarak 1/2 oranını kullanabilirsiniz. Yağınızın daha konsantre
olmasını isterseniz bitkinin üzerini örtecek kadar da kullanabilirsiniz, size
kalmış. Zeytinyağının yerine ayçiçek yağı gibi yağlarda kullanılabilir. Ancak
şifalı gücü en yüksek yağ zeytinyağı olduğu için zeytinyağı kullanırsanız
yağınız daha şifalı olacaktır. Zeytinyağı eklediğiniz kavanozun ağzını sıkıca
kapatın. Ardından evinizin en çok güneş alan yerinde 20 gün-1 ay kadar mayalanmasını
bekleyin. Bu süre zarfında aklınıza geldikçe mümkünse hergün yağınızı
çalkalayın. Bir ayın sonunda yağınızı bir tülbentten geçirin. Tülbentte kalan
bitkiyi iyice şifalı yağın içine sıkın. Elde ettiğiniz yağı koyu renkli şişeye
doldurun. Şişenin üzerine içerisindeki yağın ismini ve yaptığınız tarihi
yazmayı unutmayın. Serin güneş almayan biryerde ya da buzdolabında muhafaza
edin. İyi muhafaza ederseniz 1 yıl kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Bu
şekilde her türlü bitkinin, meyve, sebzenin yağını yapabilirsiniz.
kaynak:
http://www.fiyonk.net/blog/2010/08/18/evde-bitki-yagi-yapimi/
Yorumlar
Yorum Gönder